strona główna    kontakt
Kategorie
 
dane kontaktowe

REMA Sp. z o.o.

ul Zebrzydowicka 117 44-217 Rybnik


tel.: +48 32 43 09 213
fax.:

NIP: 642-00-22-023

Jak przygotować deskę serów?

Ser na deser? Ta forma podawania sera jest coraz bardziej popularna w Polsce. Sery można także podawać miedzy posiłkami aby podsycić apetyt. Jak zatem prawidłowco przygotować deskę serów i zaskoczyć naszych gości naszymi kulinarnymi zdolnościami? Co prawda każdy z nas indywidualnie wybiera co znajdzie się na jego stole wedle gustu i smaku, bo przecież nie każdy lubi np. sery kozie lub pleśniowe to jednak do prawidłowego przygotowania deski z serami przyda się Państwu kilka wskazówek.
1.Wybór wielkości i rodzaju deski zależy od Państwa. My jednak proponujemy okrągłe deski drewniane lub kamienne (np. marmurowe). Deski plastikowe nadają się do przygotowania posiłków a nie do ich podawania.
2.Do deski serów powinniśmy użyć od 3 do maksymalnie 5 rodzajów sera. Sery wyjmujemy z lodówki na ok 40 minut przed ich podaniem.
3.Na desce powinny znaleźć się obowiązkowo 3 rodzaje sera: Ser twardy – czyli ser żółty. Może to być łagodny ser typu Gouda, Edamski lub ostrzejszy w smaku typu Cheddar. Ser świeży – czyli popularny twarożek, delikatny w smaku, może to być ser kozi lub mozzarella. Ser pleśniowy – w zależności od Państwa gustu może to być ser z przerostem pleśni niebieskiej (np. Gorgonzola) lub białej (Camembert lub Brie). Jeżeli ser pleśniowy jest bardzo aromatyczny, powinien on być podawany na osobnej desce.
4.Ułożenie serów. Sery powinno się układać zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zaczynając od łagodnych a kończąc na serze o najbardziej intensywnym smaku. Spożywamy je w tej samej kolejności aby nie popsuć palety smakowej. Przy układaniu serów pamietajmy, aby sery nie stykały się ze sobą.
5.Krojenie. Do krojenia poszczególnych serów powinno używać się oddzielnych noży. Możemy je także już wcześniej pokroić, tak aby goście mogli użyć wykałaczek.
6.Dodatki – są one bardzo ważne na desce z serami. Przede wszystkim nie może zabraknać krakersów (z reguły nie podaje się pieczywa a także masła, które osłabia smak sera). Jako dodatki proponujemy winogrona, oliwki, owoce swieże lub suszone oraz orzechy.
7.Ostatnią już rzeczą, która wspaniale akompaniuje deskę serów jest wino. Pamiętajmy jednak o zasadzie wyboru odpowiedniego wina. Jeżeli na desce serów królują sery twarde to wino czerwone będzie najlepszą opcją, jeżeli króluja sery miękkie, pleśniowe to powinniśmy podać lżejsze wino (białe lub rose). Do serów kozich podajemy wino deserowe. Jeżeli sery są mieszane to białe wino wytrawne o delikatnym smaku z pewnością będzie znakomite i nie zakłóci palety smakowej serów.

tworzenie stron www: Aptus.pl