strona główna    kontakt
Kategorie
 
dane kontaktowe

REMA Sp. z o.o.

ul Zebrzydowicka 117 44-217 Rybnik


tel.: +48 32 43 09 213
fax.:

NIP: 642-00-22-023

Jak przechowywać sery?

Przechowywanie serów nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać. Otóż większośc serów pozostawionych w cieple, po paru godzinach traci swoje walory smakowe i nie nadaje się do spożycia. Z tego powodu sery przechowujemy w lodówkach. Ale i one nie wytwarzają w pełni odpowiednich warunków do przechowywania serów. Temperatura w wiekszości z nich jest zbyt niska a atmosfera w nich panująca jest zbyt sucha. Tak więc domowe lodówki nie są najlepszym miejscem do długookresowego przechowywania serów. Aby ser był w stanie zachować swoje walory smakowe, musiałby być przechowywany w specjalnej komorze chłodniczej, wykorzystywanej do prawidłowego procesu dojrzewania serów, gdzie temperatura waha się od 7 do 15 stopni Celcjusza a wilgotnośc pomieszczenia wynosi co najmniej 80%. Dla sera, który dojrzał już wystarczająco i jest gotowy do spożycia, największym wrogiem jest powietrze. Co prawda to dzięki niemu istnieją wspaniałe sery pleśniowe. Ser zakupiony w sklepie, który jest nieodpowiednio opakowany, i narażony na zbyt duży kontakt z powietrzem, także wyprodukuje pleśń. Oczywiście jest ona niejadalna a produkt nie nadaje się do dalszej konsumpcji. Z kolei zbyt mało powietrza sprawi, ze ser się wysuszy. Pokrojony ser powinnien być przechowywany inaczej aniżeli ser zakupiony w całości (w bloku) Jak więc prawidłowo przechowywać sery dla własnych, domowych potrzeb? Udzielimy państwu kilku wskazówek, które sprawią, że proces starzenia się dojrzałego już sera zostanie spowolniony:
1.Po pierwsze, sery bardzo łatwo absorbują inne zapachy, tak więc przechowywane z innymi produktami o mocnym zapachu (np. cebulą) stracą swoje walory smakowe, z tego powodu starajmy się więc unikać kontaktu sera z innymi produktami
2.Jeżeli ser jest przechowywany w lodówce, to najlepszym miejscem dla niego jest dolna szuflada. Z tego powodu, że panuje tam najwyższa temperatura oraz ser będzie oddzielony od innych produktów. Teorii tej nie stosuje się do serów świeżych, które przechowujemy w górnej części lodówki.
3.Na temat samego pakowania sera istnieje wiele teorii. Podobnie jak z ponownym zamykaniem wina, po jego otwarciu tak do końca nie jest powiedziane jaki sposób ponownego zamykania butelki jest najlepszy. Jedno jest pewne, po paru dniach od otwarcia, wino nie będzie smakowało tak samo, z serami jest podobnie. Według nas najlepszym materiałem do pakowania serów jest papier woskowany, który wspaniale zabezpiecza produkty spożywcze przed wilgocią. Pamiętajmy jednak aby wosk zastosowany do jego produkcji posiadał atest (w przypadku Polski – Polskiego Zakładu Higieny). Aby zapobiec przeniknięciu bakterii, starajmy się nie używać tego samego papieru do ponownego pakowania innych produktów spożywczych.
4.Serów nie powinno się zamrażać!
5.Ser należy wyjąć z lodówki na godzinę przed jego podaniem aby odzyskał swój smak i aromat.

tworzenie stron www: Aptus.pl