strona główna    kontakt
Kategorie
 
dane kontaktowe

REMA Sp. z o.o.

ul Zebrzydowicka 117 44-217 Rybnik


tel.: +48 32 43 09 213
fax.:

NIP: 642-00-22-023

Jak powstaje ser?

Etapy produkcji sera różnią się w zależności od jego rodzaju. Sam proces nie zmienił się od wieków. Dla wielu jednak proces jego produkcji nie jest do końca jasny i choć sery goszczą na Waszych stołach bardzo często, to mimo to wielu z Was nigdy nie zastanawiało się nad tym jak się go produkuje. W skrócie postaramy się opisać poszczególne etapy jego powstawania.
1.Najważniejszym etapem w produkcji sera jest ścinanie mleka tzn. oddzielanie twarogu od serwatki. Zanim jednak do tego przystąpimy, mleko powinno zostać dokładnie przebadane a poziom tłuszczu w nim zawarty powinien zostać wyrównany. Jest to możliwe nawet w domowych warunkach, poprzez pozostawienia mleka w chłodnym miejscu na noc i zebranie wydzielonej śmietany. W produkcji masowej istnieją jednak do tego odpowiednie urządzenia
2.Pasteryzacja. Większość zakładów produkcyjnych pasteryzuje mleko aby usunąć z niego drobnoustroje.
3.Skrzep. Następnie mleko jest podgrzewane do temperatury ok 30 stopni C, aby umozliwić jego ścięcie
4.Bakterie. Teraz jest już istotne jaki ser mamy zamiar wyprodukować. Otóż w zależności od rodzaju sera, dodawane są odpowiednie bakterie kwasu mlekowego. Np. do sera pleśniowego są dodawane odpowiednie kultury pleśni zielonej lub niebieskiej. Jeżeli skrzep osiągnie odpowiednią konsystencje jest on następnie krojony przy pomocy harfy serowej. Im mniejsze pokrojone kawałki, tym ser będzie twardszy. Sery twarde i półtwarde wymagają kolejnego podgrzania do temperatury około 50 stopni C aby jego konsystencja stała się jeszcze twardsza.
5.Formowanie sera. Teraz nie pozostaje nam nic innego jak ser uformować w odpowiedniej drewnianej lub metalowj formie. W przypadku serów twardych masa serowa trafia do tkaniny zanim znajdzie się w formie.
6.Przyprawianie. Następnie masa zostaje wyjęta i przyprawiana odpowiednią ilością soli (hamuje to rozwój drobnoustrojów). W tym samym czasie do serów z białą pleśnią np. do serów typu Camembert są dodawane kultury pleśni szlachetnych.
7.Proces dojrzewania. Jest to już ostatnia faza produkcji sera przed jego konsumpcją. Proces dojrzewania powinien odbywać się w specjalnych komorach lub naturalnych jaskiniach gdzie panuje odpowiednia wilgotność powietrza. Nie wystarczy jednak pozostawić sera aż sam dojrzeje. Należy go starannie pielęgnować poprzez szczotkowanie i odwracanie. Cały ten proces trwa od kilku tygodni do kilku lat w zależności od rodzaju produkowanego sera. Kiedy ser już dojrzeje powinien zostać poddany kolejnej kontroli a jeżeli ta przebiegnie prawidłowo, ser może zagościć na naszych stołach.

tworzenie stron www: Aptus.pl